tirsdag 18. mars 2014

Reformasjonen

Først og fremst dreide reformasjonen seg om religion, sosiale spenninger og samfunnsmakt. I tiden hvor reformasjonen startet, hadde kirkene stor politisk og økonomisk makt i samfunnet. Reformasjonen brøt ut tidlig på 1500-tallet, og den viktigeste personen vi hører og snakker om når vi snakker om reformasjonen er Martin Luther, som du også kan lese om på denne bloggen.



Vi snakker ikke om kun èn reformasjon, men mange reformasjoner. På denne nettsiden fokuserer vi på den mest kjente reformasjonen, den lutherske reformasjonen.



Grunnen til at Martin Luther er en kjent person i denne sammenhengen er fordi det er han som regnes å få reformasjonen i gang. Han mente at tro var det som førte til frelse, og dette stridet mot kirkens tro, som var at tro og gode gjerninger var veien til frelse.

Martin Luther blir sett på som den personen som fikk reformasjonen i gang, men dette var ikke målet til Martin. Han ville fornye den katolske kirka, og ikke splitte den. For at splittelsen skulle skje, måtte mennesker bli misfornøyde med det samfunnet de var i, og deretter flytte seg over til den lutherske tro. Dette skjedde gradvis, mange mennesker ble mer og mer misfornøyd med sitt kirkesamfunn, og mange følte seg undertrykket, ble misbrukt og det ble forfall. Dette gjorde at de flyttet seg over til den lutherske kirke.

Reformasjonen er, kort fortalt, at kirkesamfunnet ble splittet i to, en katolsk retning og en protestantisk retning.

Veldig kort fortalt er altså reformasjonen at kristendommen fikk forskjellige retninger innenfor kristendommen. Vi kan sammenlikne dette med et tre. Kristendommen er selve stammen, også oppover er det greiner og kvister som er forskjellige retninger. Dette skjedde på grunn av at Martin Luther var uenig med kirkene som var på denne tiden, hvor Martin mente tro var veien til frelse, og ikke gjerninger.



Filmsnutt om reformasjonen: 
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/860567

Linker til videre lesing:




Oppgaver:
1) Hva dreier reformasjonen seg om? Hvem er den viktigste personen når vi snakker om reformasjonen?
2) Hva mente Martin Luther var den eneste veien til frelse? Og hva mente kirken var den veien til frelse?
3) Hva førte reformasjonen til? 
4) Hvordan tror du reformasjonen ville ha vært i dag?



Litteratur: 
Neegaard, Gunnar. (2005). Reformasjonen og Luther. Bergen: Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS
Wikipedia. (2013). Lutherrose. Hentet 17.mars 2014 fra: http://no.wikipedia.org/wiki/Lutherrose

Alle bildene er hentet og linket lovlig fra www.flickr.com


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar